20 Eylül 2015 Pazar

Geleceğinize Birikim Yapın



Başarmakmak blogun okuyucularının çoğu genç öğrenci arkadaşlarımızdan oluşuyor. Yani çoğumuz daha hayatın başında, uzun ve belirsiz bir gelecek önümüzde. Geleceğimizin daha rahat olması için de birikim yapmamız şart. Bu şekilde eğitim hayatımız bittiğinde henüz iş bulamamış ve çaresiz değil en azından bir miktar birikimi olan ve adımlarını güvenle atabilecek bireyler oluruz. Ayrıca kimimiz bazı sağlık sorunları, ailesel sorunlar yaşayabilir. Bu gibi acil ihtiyaçlar için de birikiminiz hayat kurtaracak. Bu yazımızda siz genç arkadaşlar için geleceğinize birikim yapmanın bazı yolları üzerinde duracağım.


# Enflasyon
Birikim yapmak için öncelikle enflasyonun tanımını bilmemiz gerekiyor. Enflasyon fiyatların yükselişi ve para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreçtir. Ülkemiz koşullarında sürekli bir enflasyon yükselişi durumu mevcut. Bugün biriktirdiğiniz belli bir tl miktarı yatırım yapmadığınız sürece değer kaybetmeye başlıyor. Bu sebeple biriktirdiğiniz para ile yatırım yapmanız da Türkiye koşullarında bir gereklilik.

# Kumbara
Herkesin hayatında en az bir kez kullanmış olduğu bir yöntemdir. Paranızı bir kutuda biriktirir ihtiyaç halinde kutuyu açıp harcarsınız. Bu yöntem aslında banka hesabından farksız. Yalnızca paranız daha az güvende oluyor. Birikimleriniz çalınabilir, deprem, yangın vb durumlarda yok olabilir. Bunun yanında kumbaraya koyduğunuz paranın enflasyon sebebiyle değer kaybedeceğini de unutmamak gerekiyor.

# Banka Hesabı
Çoğu banka bir öğrenci belgesi getirdiğiniz taktirde size hiçbir masrafı olmayan birikim hesapları açıyor. Bunun yanında size bir banka kartı da veriyor. Bu şekilde hiçbir masraf yapmadan paranızı güvenli bir şekilde biriktirebilir, istediğiniz zaman harcayabilirsiniz. Ayrıca tüm internet bankacılığı işlemlerinden de faydalanabilirsiniz. Bankaların arkasında her zaman devlet güvencesi olur, dolayısıyla banka kapansa dahi devlet paranızı geri ödeyeceği için güvenlik riskiniz bulunmaz. Birikim yapmak için öncelikle bir banka hesabı açmanızı öneririm. 

# Altın
Çoğumuzun ailesinde altına yatırım vardır. Hatta altın günleri veya düğünlerde altın takmak geleneklerimizde olan bir şey. Zarar etme ihtimali var mı derseniz şöyle cevap verebilirim. Eğer bugün alıp birkaç gün sonra satacaksanız zarar ihtimali vardır. Fakat aylar yıllar sonra satarsanız zarar ihtimali çok düşük. Örnek olarak 2005'ten bu yana altın her sene kat kat artmış yalnızca bir sene yerinde saymış. Bu 10 yıllık süreçte altının fiyatı 5 katına çıkmış. Zaten bu kadar güvenli bir yatırım aracı olmasa toplumun çoğunluğu altına yatırım yapmazdı. Yalnız tek sorun bu değerli madeni saklamakta. Bu işi hallettikten sonra arkaya yaslanıp altının değerinin artmasını bekleyebilirsiniz. Başka hiçbir şey ile uğraşmaya gerek yok.

# Altın Hesabı
Altın yatırımı yapmanın en güvenli yolu. Altınları alıp yastık altına koymaktansa ücretini bankaya yatırıp altın karşılığını almak çok daha güvenli. Dilerseniz tam, yarım, çeyrek veya gram cinsinden alabiliyorsunuz. Kuyumcularla uğraşma derdi yok. Evde saklama, çalınma derdi yok. İnternetten istediğiniz zaman altınınızı satıp tekrar alabiliyorsunuz. Ayrıca bankaya gidip istediğiniz zaman altın veya para karşılığını alabiliyorsunuz. Bu açıdan oldukça güvenli bir yatırım ve birikim türü olarak gözüküyor.

# Döviz
Döviz yatırım için oldukça riskli bir araç. Alış ile satış arasındaki fark ve değerinin düşük olması kar etmenize büyük engel. Paranızı arttırabilmek için ancak çok büyük miktarlarda yatırım yapıp dövizin değerinin de yüksek miktarlarda değişmesini beklemek gerek ki bu da güvenli liman olan altına göre çok daha riskli gözüküyor. Dövizi birikim yapmaktan çok yurtdışında harcama olasılığı olanlara öneriyorum. Zaten tatile veya eğitime yurtdışına çıkacaksanız gideceğiniz ülkenin para biriminden birikim yapmak mantıklı bir hareket olur.

# Bireysel Emeklilik Sistemi
Bu işlem için 18 yaş koşulu yok. Emekliliğinize geleceğinize yatırım yapmak için her ay 100 lira bankaya yatırırsanız 25 lira da devlet katkısı ekleniyor. Bu şekilde emekli olana dek paranız birikiyor. Ancak emekli olmadan parayı çekersek bu katkılardan faydalanamıyoruz. Bu durumda altına yatırım daha karlı ve her zaman bozdurma imkanı olduğu için çok daha faydalı olacak gibi gözüküyor.



Borsaya veya Forex gibi sistemlere değinmeyi düşünmüyorum. Çünkü bu tarz işler daha çok ilgilenmenizi gerektirir. Ben kafamdaki planın yani yalnızca parayı yatırıp bir daha ilgilenmeyeceğiniz sistemler üzerinde durmaya çalıştım. Ayrıca borsa riski yüksek bir yatırım ortamı. Kazanç olasılığı da yüksek fakat yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz kaybetme olasılığı da bir o kadar yüksek. Dolayısıyla bu konuyu daha sonraya bırakalım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder