19 Eylül 2015 Cumartesi

Ders Çalışma Ortamı


Verimli ders çalışabilmek için çalışılan ortam koşulları önem gösterir. Doğru koşullar sağlandığı taktirde çalışma performansınız ve dolayısıyla başarınız artar. Bu yazımızda başarınızı arttıracak bir çalışma ortamı için ideal çevre koşullarına değineceğim.


# Çalışma masası:
Çalışacağınız masanın düz ve pürüzsüz olması önemli. Bu şekilde yazarken veya silerken bir engelle karşılaşmazsınız ve çalışmanız bölünmez. Bunun için masanızı sık sık temizlemeye özen gösterin. Masanızın üstü mümkün olduğu kadar boş olmalı. Gereksiz eşyalar dikkatinizi dağıtacağından mümkünse bunları oda dışında tutun. Telefon, bilgisayar masanın üstünde olmamalı. Yalnızca ders çalışacağınız kitapları, defterleri ve kalem gibi eşyaları masanın üzerinde bulundurun. Yiyecek, atıştıracak şeyler de olmasın. Masanız yalnızca ders çalışma alanınız olsun. Böylece masa başına oturunca beyniniz yemek yemeye, oyun oynamaya değil doğrudan ders çalışmaya odaklanacaktır. Son olarak yatakta veya koltukta çalışmayın. Çalışırken uykunuzu getirmeyecek sertlikte bir sandalye ve eşyalarınızın sığabileceği büyüklükte bir masa idealdir.


# Sıcaklık:
Aşırı sıcak nasıl uykunuzu getiriyorsa aşırı soğuk da çalışmanıza engel olur. Bunun için odanızın sıcaklığı mümkünse standart oda sıcaklığında ( 20-22°C ) tutmaya çalışın. Bunu sağlayamıyorsanız sıcaklığa uygun giyinerek kendimizi ne sıcak ne soğuk olacak şekilde en rahat ettiğimiz sıcaklığa getirebiliriz. Bu şekilde beynimiz sıcaklık sorunu ile ilgilenmeyip derse odaklanabilir.


# Renk:
Çalışma ortamının rengi de çalışmayı bir miktar etkiler. Mesela çok açık, parlak renkler dikkatinizi dağıtır. Derse odaklanacağınıza odaya odaklanırsınız. Dersinize odaklanmak için önerilen renkler genellikle açık yeşil veya açık mavi gibi mat ve çok dikkat çekmeyen tarzda renklerdir.


# Hava:
Beynimizi besleyen iki ana madde oksijen ve besindir. Bu ikisi bir arada olduğu sürece çalışmanıza bir engel yoktur. Bu yüzden odanızı sık sık havalandırarak oksijen seviyesini yüksek tutmaya özen gösterin. Böylece çalıştıklarınızı çok daha iyi anlayacaksınız.


# Işık:
Çalışma ortamının aydınlık olması yine önemli bir etken. Az ışık veya sarı renk soluk ışıklar uykumuzu getirir. Bunun önüne geçmek için sizi uyanık tutacak genellikle yüksek volta sahip beyaz ışık kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca masanızda bir masa lambası olması da oda ışığına göre çok daha faydalı olacaktır.


# Ses:
Müzik veya konuşma sesi, inşaat sesi gibi etkenler dikkatimiz dağıtır. Bundan kaçınmak için ses olmayan ortamlarda çalışmak şart. Bu durumda odanızda kapıyı, pencereyi kapatabilirsiniz. Bu çözüm olmuyorsa her eczanede satılan kulak tıkaçlarını da kullanabilirsiniz. Bütün bunları yapamaz iseniz size en yakın kütüphane, ders çalışmak için iyi bir tercih olacaktır. 


# Diğer etkenler:
Ders çalışmadan önce fazla olmamak koşuluyla tok olmakta fayda var. Zira beynimizin çalışabilmek için besine ihtiyacı var. Bu yüzden aç çalışmayı boşa çalışmak olarak görüyorum. Aynı şekilde fazla tok olmak da uykumuzu getireceğinden bundan da uzak durmak lazım. Ders sırasında atıştırmak da konsantrasyonunuzu bozar. Bunun dışında stresli olmak da öğrenme kapasitenizi azaltacak bir etken. Bunun önüne geçmek için de spor yapmayı varsa bir hobiniz ile az da olsa uğraşmanızı tavsiye ediyorum. Unutmayın burada önemli olan çok çalışmak değil verimli çalışmak. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder