14 Eylül 2015 Pazartesi

En İyi İngilizce Sözlük



Dil öğrenirken doğru öğrenmek önemli. Tabi bunun için doğru kaynaklar kullanmak gerekiyor. Kelimeleri doğru anlamlarıyla birlikte öğrenirsek İngilizcemiz büyük ölçüde gelişir. En azından anlatılmak isteneni anlayacak hale gelirsiniz. Bu yazımızda en iyi İngilizce sözlüklerden ve bazı sözlük uygulamalarından bahsedeceğim.


Hangi sözlük?

Öncelikle kitap sözlüklerden başlayalım. Basit, küçük, taşınabilir ve içinde aradığınız çoğu şeyi bulacağınız bir sözlük olarak Redhouse'ın mini/cep boy sözlüklerini öneririm. İngilizce eğitimim boyunca bu sözlüğün çok yardımını gördüm. Aradığım her şey vardı içerisinde. Ama daha detaylı daha sıkı bir eğitim için daha büyük sözlükler şart. Bunun için yine Redhouse'ın büyük İngilizce sözlükleri de mevcut. Bu markayı genel olarak başarılı buluyorum. Bunun alternatifi olarak da Oxford kullanılabilir. Oxford sözlüğü de yine kalitelidir.


Peki İngilizce-Türkçe sözlük mü İngilizce-İngilizce sözlük mü kullanmalı?

Bu konu aslında İngilizcenizin hangi seviyede olduğuna bağlı. Bana kalırsa İntermediate seviyesine gelmiş biri rahatlıkla İngilizce- İngilizce sözlük kullanabilir. Kullanmalıdır da. Çünkü İngilizce dilini yine bu dildeki kaynaklardan öğrenmek çok daha faydalı. O dilin imkanlarını ne kadar kullanırsanız o kadar iyi öğrenirsiniz. İlk başlarda belki biraz zor gelebilir. Fakat kısa sürede alışılıyor. Zaten sözcüklerin anlamı kolay bir dilde anlatılıyor ve hatta çoğu sözlükte örnek cümleler de bulunuyor. Tabi İngilizcesine güvenmeyen ve seviyesi düşük olan arkadaşların bir İngilizce-Türkçe sözlüğe sahip olması başlangıç için daha iyi olacaktır.


Kitap sözlükler dışında neler kullanılabilir?

Bunun için internette birçok site, mobilde yüzlerce uygulama var. Benim kullanmış olduğum ve başarılı bulduğum, hala da kullanmakta olduğum birkaç tavsiye verebilirim. Mesela webten kolay bir şekilde Google Translate'ye girebilir dilediğiniz sözcükleri çevirebilirsiniz. Anlamları çoğu zaman doğru oluyor ama emin değilseniz anlam karşılığını dili değiştirerek kontrol edebilirsiniz. Bunun gibi Zargan isimli sözlük sitesi de güzel bir sitedir. Kelimenin yaklaşık anlamını vererek size birçok alternatif de sunuyor. Bunun yanında webten metin çevirisiyle uğraşmanızı önermiyorum. Çok büyük bir ihtimalle hatalarla dolu bir çeviri ile karşılaşırsınız. Metin çevirmek için en iyisi önce sözcükleri çıkarıp daha sonra metni en baştan, çevireceğiniz dilde yazmanız olacaktır. İngilizcenizi geliştirmeniz için de sözcük sözcük çeviri yapmanız çok daha faydalı bir yöntemdir.

Bunun dışında mobilde de önereceğim çok güzel bir uygulama mevcut. Zensoft'un hazırladığı İngilizce Türkçe Sözlük oldukça iyi. İnternet gerektirmeden telefonunuzdan bütün kelimelerin anlamlarına bakabilirsiniz. Ayrıca kelimelerin seslendirmesini de dinleyebilirsiniz.  Kocaman sözlükleri yanınızda taşıyamadığınız taktirde cebinizden bakabilmek büyük kolaylık. Ancak internetten veya mobilden sözlük kullanmayı pek önermiyorum.


Peki neden kitap sözlükleri tercih edelim?

Bunun temel sebebi kelimeyi arama, bakma ve hafızada geçirdiği süreçte gizli. İnternetten ve herhangi bir uygulamadan baktığınızda sözcüğü kısa sürede bulur ve hemen öteki sözcüğe geçersiniz. Bunu yapmak çok kısa süreceği için kelime ve anlamı aklınızda uzun süre durmaz. Böylece kısa sürede yok olur. Fakat kitap sözlüklerde kelimeyi aramak, bulmak biraz zaman alsa da kelime anlamı uzunca açıklanır, bunu okumak ve örnek cümleyi gözden geçirmek dahi hafızanızda iyi bir yer eder. Bunun yanında öteki arayacağınız kelimeyi de aramak zaman alacağı için bu sürede kelime aklınızda birkaç kez tekrar eder. Yani daha sonra hiç tekrar etmeseniz bile kelimeyi iyi bir şekilde öğrenmiş olursunuz. Tabi teknoloji kolaylık sağlamak için var; kitap taşıyamayacağınız zamanlarda, acil durumlarda cepten, internetten de bakılabilir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder