25 Eylül 2015 Cuma

Ders Çalışırken Dikkat Dağıtıcılardan Uzak Durun



Ders çalışırken yanımızda bir cep telefonunun veya buna benzer bir uyaranın olması verimli bir çalışmanın önüne geçer. Sık sık dikkatimizin bozulmasına sebep olur. Bu sebeple etkili bir çalışma için uyaranlardan uzak ders çalışmak şart. Bu yazımızda ders çalışırken en verimli şekilde çalışabileceğimiz bir ortam ve tam konsantrasyon için nelerden uzak durmamız gerektiğine değineceğim.





Cep Telefonu

Ders çalışırken cep telefonu bir numaralı düşmanımız olsun. Cep telefonları genel olarak kolay taşınır, akıllı ve dikkat çekici bir araçlardır. Bu dikkat çekici araç ilgimizi sürekli kendine çeker. Yakınımızda bir cep telefonu olduğu sürece dersi bırakıp sürekli telefonu kullanmak (oyun oynama, arama yapma, yazışma vs) isteriz. Aklımız sürekli telefona gider ve bir türlü derse konsantre olamayız. Bunun önüne geçmek için ne yazık ki telefonu kapatmak bile yeterli olmuyor. Çünkü geri açması da bir o kadar hızlı ve kolay. Bu yüzden yapılacak şey ya başka bir odaya koymanız ya da bir tanıdığınıza emanet etmek olmalı. Aksi taktirde telefon kullanma isteği ders çalışma isteğinizin önüne geçecektir. Peki hiç mi telefon kullanmayalım? Tabi ki de kullanabiliriz. Boş zamanlarınızda kullanın da. Ancak ders çalıştığımız zamanlar uzak durmakta fayda var.


Bilgisayar

Bilgisayar da yine cep telefonlarımız gibi akıllı, çok fonksiyonlu ve çekici bir araç. Chat, internet ve bilgisayar oyunları gibi kendine çeken birçok özelliği var. Bu sebeple bağımlılık yapma ihtimali de yüksek. Tavsiyem bilgisayardan uzak durmak. Mümkünse tamamen kaldırmak. Çünkü zamanınızı boşa geçirebileceğiniz ve bağımlılık yapan o kadar çok şey var ki bu durum ders çalışmanıza büyük engel oluşturabilir. En azından sınavlar geçene kadar tamamen kapatıp bir dolaba koyabilirsiniz. İnanın çok daha etkili bir şekilde daha fazla ders çalışacaksınız.


Televizyon

Televizyon da yine izleme vaktinize göre ders çalışmanıza engel olabilecek bir araç. Diziler, filmler gibi yayınlar içeren dikkat çeken ve çok vaktinizi alabilecek bir araç. Tavsiyem dizi gibi sürekli takip gerektiren yayınları izlemeyi tamamen bırakmanız olacaktır. Bu şekilde kendinizi izlemek zorunda bırakmazsınız. Televizyon izlemeyi tamamen bırakmak çok daha faydalı. Bu sürede kitap okuyabilir veya hobilerinizle ilgilenebilirsiniz. Ancak bunu yapamayanlar da birkaç saati geçmeyecek şekilde televizyon izleyebilir. Tabi ki takip gerektiren ve zamanınızı çalan diziler, yarışmalardan uzak durmak şartıyla.


Müzik

Müzik ruhun gıdası. Bunaldığınızda sizi rahatlatacak bir şeyler şart. Bunun için de müzik dinlenebilir. Ancak ders çalışma anında bundan uzak durmakta fayda var. Çünkü aklınızı tamamen derse vereceğinize bir kısmını müziğe verip dikkatinizi dağıtıyorsunuz. Bu durum öğrenme kapasitenizi azaltacaktır.  Müzikle ders çalışılmamalı. Ancak boş zamanlarınızda müzik dinlemenin bir sakıncası yok. Bir de sınavlara yakın zamanda aklınıza karışmaması için müzik dinlemeyi tamamen bırakmanızı tavsiye ediyorum. Yoksa o heyecana  müzik de eklendiğinde sınav anında aklınıza bir takım şarkı sözleri geliyor ve dikkatiniz dağılabiliyor. Zaten kısıtlı olan zamanı değerlendirmek çok daha zorlaşıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder