2 Haziran 2022 Perşembe

Melatonin



Melatonin, hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. En güçlü antioksidan hormon olarak bilinir. Hormonun esas görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamaktır. Bunun haricinde melatoninin kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Bu nedenle başta lösemi hastaları olmak üzere kansere yakalananların karanlık ortamlarda yatırılmaları istenmektedir. Yapılan son araştırmalara göre hormonun yaşlanmayı geciktiren ve saç dökülmesini önleyen etkileri de bulunmaktadır.

Melatonin hap şeklinde satılan formu bulunmakla birlikte vücudumuzda zaten doğal olarak salgılanan bir hormondur. Dışarıdan almanın hipofiz bezi üzerine yapabileceği zarardan ötürü doktor tavsiyesi olmadan kullanılması önerilmemektedir. 

Melatonin hormonu ne işe yarar?
Çok güçlü bir antioksidandır.
Yara iyileşmesini hızlandırır.
Yaşlanmayı geciktirir.
Kansere karşı koruyuculuğu kanıtlanmıştır.
Bağışıklığınızı güçlendirir.
Uyku kalitenizi arttırır.
Daha dinç ve sağlıklı yapar.
#epresyona ve strese iyi gelir.
Saç dökülmesini önlediğini iddia eden çalışmalar mevcut.


Peki vücudumuzu yenileyen, her türlü hastalıktan koruyan, iyileşmeyi hızlandıran bu mucizevi hormonun salgılanmasını arttırmak için neler yapılabilir?

Karanlıkta uyuyun
Hipofiz bezinin melatonin salgılayan hücreleri ışığa hassastır ve yalnızca tam karanlık ortamda üretim yaparlar. Bunun için yatak odanızın camlarını kalın, ışık geçirmeyen perdelerle örtüp kapınızı kapatmanızı öneririm. Ayrıca oda içerisinde açık olan televizyon, bilgisayar olmamalı varsa da prizden çıkarılmış kapalı konumda olması gerekiyor. Bunun yanında cep telefonunuzu da kendinizden mümkün olduğu kadar uzaklaştırmanızda fayda var. Zira gözle göremediğiniz dalgaları beyniniz algılıyor.

Geç yatmayın
Hormonlarımızın neredeyse tümü sirkadiyen bir ritim ile salgılanır. Yani günün bazı vakitleri yoğun salgılanırken bazı zamanlar hiç salgılanmayadabilir. Melatonin hormonu da bu hormonlara güzel bir örnek olmakla birlikte aynı zamanda bu günlük ritmin belirleyici hormonudur. Melatonin hormonu salgılanması kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık olarak 23:00 - 05:00 saatleri arasında gerçekleşmektedir. Bu sebeple saat 23'ten ne kadar geç yatarsanız o kadar salgılanacak melatonin hormonundan feragat etmiş olursunuz.

Triptofan içeren besinlerle beslenin
Melatonin hormonu insan vücudunda triptofan aminoasidinden kaynak alınarak sentezlenir. Triptofan aminoasidi ise insan vücudunda kendiliğinden üretilemeyen bundan dolayı dışarıdan alınması gerekli bir besindir. Triptofan içeren bazı besinler; et, balık, peynir, soğan, domates, mantar, portakal, birçok kuruyemiş ve birçok kurubaklagil.

Sigara, alkol, fazla kafeinden uzak durun
En azından uyku vaktinize yakın saatlerde bu üçlüden uzak durmakta fayda var. Özellikle sigara ve alkolün uyku kalitenizi bozmakla kalmayıp melatonin hormonunun salgılandığı beyin bölgesine zararı da bulunmaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder